Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Suzanne

”Jag får ofta frågan hur det kom sig att jag startade Fina Fisken och den frågan är verkligen berättigad. För vad man förväntar sig av en person som startar en restaurang, det är att han eller hon har ett stort matintresse. Men så var inte fallet med mig. För med en så liten erfarenhet som jag hade av matlagning skulle ingen vettig människa starta en krog. Jag visste knappt vad en béchamelsås var och ännu mindre hur man gjorde den. Men jag hade i stället ett stort intresse för människor. Anledningen till att krogen kom till var att jag tyckte att det fanns så många trevliga människor i Trosa på somrarna, men ingenstans där man kunde träffas.

Fina Fisken i Trosa

Under min barndom tillbringade jag somrarna i Trosa och vid 20 års ålder bosatte jag mig här. Då började jag arbeta hos min far som hade P.M. Wohlins Röker. Inom rökeriområdet fanns en gammal träbyggnad innehållande ett garage och en salt bod som inte användes speciellt mycket. Så jag tänkte: Varför inte göra om det till ett trivsamt opretentiöst ställe där man skulle kunna servera rökt fisk, skaldjur och ett glas vin! Sådana ställen fanns det massor av på västkusten så varför skulle det inte kunna fungera i Trosa.

Varför inte göra om det till ett trivsamt opretentiöst ställe där man skulle kunna servera rökt fisk, skaldjur och ett glas vin!

Efter två år med många problem var jag alltså med KROG! Mycket större och mer avancerad än jag någonsin hade tänkt! Mitt lilla skjul hade plötsligt blivit en restaurang. Jag vet många som skakade på huvudet och undrade om jag egentligen var riktigt klok som vågade öppna krog. Jag som för det första inte hade någon utbildning inom yrket och för det andra inte ens arbetat på en restaurang. Vad kunde då jag? Jo, jag kunde fisk, inköp och ekonomi! Jag har utvecklat och höjt kvalitén mycket under åren tack vare min fantastiska personal.

Vi hade gästspel av Reine Sammut från Auberge La Fenière Provence. Reine är en av Frankrikes bästa kvinnliga kockar. Ett gästspel som gladde mig speciellt mycket var när Bengt Wedholm gjorde sitt tror jag enda gästspel överhuvudtaget hos mig på Fina Fisken. Leif Mannerstöm gjorde också gästspel på Fina Fisken.

Genom åren har Fina Fisken och jag fått mycket publicitet både veckopress, dags och kvällspress vilket klart var mycket bra för affärerna! Vi fick helsidor i SvD, SN och jag var i morgonsoffan på TV4. Jag var även Månadens Affärsprofil i Månadsjournalen Mycket tror jag, berodde på att jag var första Kvinnliga krögare i Sverige och första kvinna som öppnat Fiskkrog! Samt naturligtvis att vi också serverade bra mat i en härlig miljö.

År 2004 när jag hade drivit Fina Fisken i 30 år kände jag att jag hade gjort mitt. Henrik, Johan och Anton som nu driver Fina Fisken fick först arrendera den för att sedan år 2011 köpa mitt skötebarn. De har verkligen tagit hand om Restaurangen och utvecklat den på ett utmärkt sätt. Efter epoken Fina Fisken har jag varit byggmästare och byggt bostadsrätter i Trosa som har varit jätteintressant och roligt.

Med det vill jag säga att inget är omöjligt utan bara möjligt. Anledningen till att jag vill ge ut detta stipendium i år och i framtiden är att det gått bra för mig och vill gärna dela med mig av detta till andra kvinnor så att de kan få möjlighet att förkovra sig på ett eller annat sätt, samt få lika mycket glädje som jag har haft med Restaurang Fina Fisken.